Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bosse Svensson (C), kommunalråd i Östersunds kommun, berättar om varför man valt att göra en anmälan. Foto: SVT

Kommunen har polisanmält Kindberg

Publicerad

Under tisdagen kom domen mot Daniel Kindberg, och två andra män. Alla tre döms till fängelse och ska även betala skadestånd till Peab och Östersundshem på drygt 13 miljoner kronor.
Men det kan komma mer. Sedan en tid tillbaka driver Östersunds kommun en annan, parallell process mot Daniel Kindberg.

– Vi har polisanmält honom, säger Bosse Svensson (C), kommunalråd i Östersunds kommun.

Det är i egenskap av tidigare vd på Östersundshem som Daniel Kindberg polisanmälts.

Bosse Svensson vill inte gå in på vad exakt polisanmälan gäller men det handlar om två saker. Dels om omständigheterna runt den markaffär som Östersundshem gjorde med Fältjägaren 2014. Dels om omfattande affärer som Östersundshem gjorde med en leverantör samtidigt som det kan ha funnits personliga kopplingar mellan leverantören och bland annat Daniel Kindberg.

– Vi vill skapa grunden för att kunna rikta ny skadeståndstalan på väsentligt större belopp, säger Bosse Svensson.

Riksenheten mot korruption

Ärendet ligger nu hos riksenheten mot korruption. Ärendet är belagt med förundersökningssekretess och det enda åklagaren där kan berätta är att det finns två ärenden varav ett handlar om trolöshet mot huvudman och mutbrott.

Åklagaren uppger att förundersökningen ska vara klar i slutet på detta år, början av nästa år.

– Det har pågått förhör för jag har som målsägande har varit på sådana förhör. Utöver det gör vi på kommunen även egna åtgärder också för att undersöka på vilket sätt vi kan rikta skadeståndstalan, säger Bosse Svensson.

Kindberg ovetande kring anmälan

Under tisdagens pressträff fick Daniel Kindberg en fråga om polisanmälan. Men det var något han inte kände till. Han uppgav att han bara hade hört talats om den men eftersom han själv inte sett den kunde han inte kommentera den.

I klippet ovan berättar Bosse Svensson mer om varför de gjort en anmälan. Där kan du även höra vad Daniel Kindberg säger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer