Kommunpolitikern Billy Anklew går nu över till Härjedalspartiet. Foto: SVT

Billy Anklew (M) delade högerextrema artiklar – uppmanas avgå

Uppdaterad
Publicerad

En enig kommunstyrelse i Härjedalen uppmanar politikern Billy Anklew från Lillhärdal att lämna sitt uppdrag som ordförande för det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar.

”I samband med kommunstyrelsen möte i Sveg den 13/9 så klargjordes att man inte längre anser sig ha förtroende för Billy Ankelw. Som en följd av detta uppmanar vi Anklew att avsäga sig uppdaget som ledamot och ordförande i det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar”, står det i skrivelsen som är undertecknad av de ledamöter som tjänstgjorde vid kommunstyrelsens sammanträde igår.

– För mig är det här en värdegrundsfråga, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C) till SVT.

Delat främlingsfientliga sidor

Billy Anklew ska ha delat främlingsfientliga sidor på sociala medier och där också, enligt Anders Häggkvist inte hållit god ton.

– Han har kallat statsministern för pajas, man kan ju tycka olika men man kan ju vårda språket, säger Anders Häggkvist.

Billy Anklew sitter också i kommunfullmäktige i Härjedalen där han är invald som moderat.

– Redan 2015 förklarade vi moderater att vi saknade förtroende för honom, men han sitter kvar ändå, säger kommunalrådet Thomas Wiklund (M) till SVT.

LÄS MER: Spricka inom Moderaterna i Härjedalen

– Han har också, som vi andra moderater, skrivit på en kandiatförsäkring där man förbinder sig att avgå om man inte längre har sitt partis förtroende.

SVT har – utan framgång – sökt Billy Anklew för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.