Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser en helt ny kategori hushåll komma” – hör Susanne Holm, budget- och skuldrådgivare på Östersunds kommun, om hushållens allt mer ansträngda ekonomi. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Kön växer till Östersunds kommuns skuldrådgivare: ”Många har tidigare haft bra ekonomi”

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av hushållens allt mer ansträngda ekonomi under det senaste året växer också kön till Östersunds kommuns skuldrådgivare.

– Vissa klarar inte ett tandläkarbesök eller skicka med frukt till barnen på skolan, säger budget- och skuldrådgivaren Susanne Holm.

Ny statistik från SCB visar att hushållens ekonomiska standard sjunker för första gången sedan den ekonomiska krisen mitten av 90-talet. Nedgången kom redan under 2022, men den fortsatt tuffa ekonomiska situationen för hushållen under 2023 märks nu till exempel i den växande kön till Östersunds kommuns budget- och skuldrådgivare.

Idag får man vänta ungefär 80 dagar på ett besök, vilket är längre än vanligt.

– Vi kan hjälpa till att ge en överblick av hushållets situation och ge råd om vad man ska prioritera, och sen göra en budget. Om det går så långt kan vi också hjälpa till att ansöka om skuldsanering, något man bara kan få en gång i livet, säger Susanne Holm.

Ny kategori hushåll

Traditionellt så har många av de hushåll som söker hjälp få eller inga tillgångar. Många lever på eller under existensminimum, säger Susanne Holm. Men nu ser man också en ny kategori som söker hjälp.

– Nu kommer också de som tidigare haft en väldigt bra ekonomi. Man kanske har flera olika lån och när räntorna skjuter i höjden får man inte ihop det längre. Och även om man spår att räntorna kan vända nedåt igen fram emot sommaren, så kommer det vara fortsatt högt tryck hos oss länge till.

I klippet nedan tipsar Susanne Holm om vad du kan tänka på för att få bättre koll på hushållsekonomin.

– Klarar man att hyran höjs eller att det kommer en räntehöjning till? Att göra en enkel budget behöver absolut inte vara så svårt, säger Susanne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Få en tydlig överblick över hur ekonomin ser ut och vad du kan påverka”. Hör Susanne Holms enkla tips till hushållen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.