Butiker inom detaljhandeln har det fortsatt tufft, men konkurserna har nått bygg- och restaurangsbranschen Foto: SVT

Ökade konkurser och färre egenföretagare – dystra siffror för Jämtlands län

Publicerad

Det är 55 procent fler företag som försatts i konkurs under första halvåret i länet än i fjol och allt färre väljer att starta eget i Jämtland. 

Att vara egenföretagare i Jämtland Härjedalen verkar vara svårare och mindre lockande än tidigare. Första halvåret har bjudit på ökade konkurser och färre nystartade företag än under samma period i fjol. 

Det har varit 55 procent fler företag som försatts i konkurs under detta halvår, enligt statistik framtagen av kreditupplysningsföretaget Syna. Särskilt tufft ska det ha varit för företag inom bygg- och restaurangbranschen. Butiker inom detaljhandeln har det fortsatt kämpigt.

Färre satsar på eget

Samtidigt har 361 nya företag registrerats i länet hos Bolagsverket, men enligt statistiken sammanställd av Visma Specs är det en minskning på 22 procent jämfört med i fjol. Det är endast Södermanland och Värmland som har en sämre utveckling av egenföretagande än Jämtland Härjedalen. 

Så sent som i april uttryckte Handelsklammaren att det fanns stor framtidstro bland länets företagare:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Dogo, vd på handelskammaren Mittsverige menar att företagandet i länet går bra trots konkurser. Här i samband med invigningen av textilfabriken Woolpower i Torvalla utanför Östersund. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.