Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Liw Pålsson vill se en lag där lantbrukaren – och inte minst korna – kan välja själva när de ska vara inne eller ute. I videon berättar hon varför hon anser det. Foto: Sara Leijman/SVT

Kornas betesrätt under lupp – statlig utredning pågår

Publicerad

Just nu pågår en stor debatt om kornas betesrätt. Liw Pålsson är lantbrukare i Raftsjöhöjden och hon tycker det är bra om det sker en översyn av lagen.

– I dagens moderna ladugårdar så skulle kon kunna få välja själv om hon vill vara inne eller ute, säger hon.

Kosläpp är ett tydligt tecken på att sommaren är här. I helgen var det bland annat dags för korna i Raftsjöhöjden att få springa ut.

– Vi har kosläpp för att knyta band mellan konsument och producent, säger lantbrukaren Liw Pålsson.

Samtidigt har just kornas sommarbete blivit föremål för en livlig och polariserad debatt.

En pågående statlig utredning ska se över hur dagens djurskyddsregler påverkar svenska bönders konkurrenskraft. I direktiven tas betesrätten upp som ett exempel på hur Sverige sticker ut internationellt. I dag ska kor vara ute minst 6 timmar per dag under sommaren.

Åsikter går isär

LRF har aviserat att de vill se en modernare beteslag. Detta eftersom svensk livsmedelsproduktion har svårt att konkurrera med andra länder. Enligt LRF importeras ungefär hälften av de mejeriprodukter vi konsumerar i Sverige i dag.

LRF pekar även på att det skett en stor utveckling inom djurvälfärden. När beteslagen antogs 1988 var de allra flesta mjölkkor uppbundna. I dag lever ungefär 70 procent i så kallade lösdriftsstallar.

Samtidigt menar både forskare och andra organisationer att en avskaffad betesrätt vore ett stort bakslag. Till exempel tror WWF att det kommer leda till färre och större mjölkgårdar eftersom det är de största gårdarna som har svårt att tillhandahålla beten.

Liw Pålsson: Korna måste få välja

I Raftsjöhöjden tycker Liw Pålsson att lagen behöver omformas. Med dagens lag måste korna gå ut även om de själva ibland inte vill, något som Liw Pålsson tycker är skevt.

– Man ska få välja, korna också, säger Liw Pålsson.

Men kan inte en slopad betesrätt försämra djurvälfärden? I videon ovan svarar Liw Pålsson på den frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.