Visa alla (3)

Kort respit för bybor som vill ta över Litsbacken

Publicerad

Trots beslutet om att Litsbacken ska avvecklas fortsätter ideella krafter kampen för att behålla backen. Men respiten är kort. Direkt efter årsskiftet kan verksamheten i slalombacken komma att avvecklas och liften monteras ned och säljas.

I oktober beslutade kommunfullmäktige att Litsbacken ska avvecklas på grund av kommunens stora sparkrav 2018. Genom att lägga ned verksamheten i slalombacken beräknar kommunens kultur-och fritidsnämnd att spara fyra miljoner. På onsdag ska nämnden fatta beslut om hur fullmäktigesbeslutet om en avveckling ska gå till i praktiken.

Nedmontering av liften

Enligt ett tjänstemannaförslag föreslås att avvecklingen ska ske så snart som möjligt efter årsskiftet, om det inte kommit in ett färdigt förslag kring fortsatt drift i privat regi, med ”ett realistiskt upplägg kring ekonomi mm” senast 31 december i år. Vid en avveckling förslås också att möjligheterna att montera ned och sälja exempelvis liften ses över.

”Blir bestört”

Ideella krafter arbetar nu för fullt med att ta fram ett förslag, men byborna anser det omöjligt att med en så kort respit hinna komma in med en helt färdig plan på ett övertagande med en ekonomisk kalkyl. Planerna på att en snabb avveckling och nedmontering av liften ifrågasätts starkt.

– Jag blir både bestört och besviken. På den här korta tiden i jultider går det inte att få fram ett reellt förslag på hur backen ska drivas vidare. Och kostar det 500 000 kronor att montera ned liften så vore det ju bättre att istället låta liften stå kvar (i ett år) så att man har ett år på sig för att hitta en ekonomisk lösning för att driva liften vidare, säger Malin Navarro som är en av de bybor som nu kämpar för få ta över Litsbacken.

Driftskostnaden för liften uppgår till 500 000 kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer