Kraften rinner ur Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Mellannorrland skulle få 900 miljoner i vattenkraftsåterbäring om den norska modellen infördes i Sverige.

I Norge får kommuner som har vattenkraft återbäring som ger miljoner till verksamheten. Vi har granskat hur mycket svenska kommuner skulle få om det fanns samma system i Sverige. Granskningen visar att många kommuner i vårt område skulle få tiotals miljoner och det skulle revolutionera den kommunala ekonomin. Ragunda skulle få 193 miljoner per år, eftersom man är landets tredje största vattenkraftskommun.

– Det är klart att det är nästan fantasisummor, 193 miljoner för Ragunda är helt ofattbara siffror. Det skulle sätta oss i ett helt annorlunda läge där vi inte skulle behöva vrida och vända på pengarna utan kunna utveckla kommunen, säger Ragundas kommunalråd Terese Bengard (S).

Uträkningen visar på den stora skillnaden mellan norsk och svensk regionalpolitik. På riksnivå har det hittills varit kalla handen när det gäller vattenkraftsåterbäring.

– Jag tror att stockholmarna skulle nämna att de betalar väldigt mycket mer i fastighetsskatt och bolagsskatt och då skulle de ha kompensation för det, säger finansminister Anders Borg (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkraftsåterbäring

Mer i ämnet