Alf Gund i Åsarna reagerar på en allt högre nätavgift från BTEA Foto: Björn B Schäfer, SVT

Alf i Åsarna är kritisk till höga elnätsavgifter

Publicerad

BTEA i Bergs kommun är enligt flera jämförelser bland de dyraste elbolagen i landet. Nu reagerar en privatperson i Åsarna mot de allt dyrare elräkningarna.

Det var när Alf Gund i Forsen utanför Åsarna läste en artikel i en av kvällstidningarna som handlade om elpriser som han reagerade.

– Där stod svart på vitt att mitt elbolag, Bergs Tingslags Elektriska, var det dyraste i hela landet.

Alf började då studera sina egna fakturor lite mer ingående, och upptäckte att de fasta kostnaderna hade skjutit i höjden rejält.

Pengar till renoveringar

På Alfs elbolag, Bergs Tingslags Elektriska AB, som förkortas BTEA, förklarar man en stor del av kostnadsökningen på omfattande renoveringar.

– Vi har haft ett stort underhållsbehov de senaste 10 åren och behövde pengarna, säger BTEA:s vd Jörgen Mattsson.

Och hur de hamnat högst i kvällstidningens undersökning har Jörgen Mattsson svårt att bemöta.

– Vi har svårt utifrån artikeln att veta vilka parametrar de använt i sin undersökning. Det skiljer mycket mellan att jämföra lägenheter eller tex villor och industriers kostnader. Vi tycker att vi ligger bra till prismässigt.

Förbrukningstopp ger hög avgift

Från i år har BTEA infört så kallade effekttariffer. Det innebär att varje fastighet betalar nätavgift efter den högsta toppen i elförbrukningen under ett helt år. Det gör att tex fjällstugor som är bebodda en kort tid av året, men då gör av med mycket el, ska vara med och betala en större del av de fasta kostnaderna i elnätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer