Forskare vid Mittuniversitetet: Kunskapsbrist kring kvinnliga idrottares hälsa

Uppdaterad
Publicerad

I en studie gjord med 13 svenska elitskidåkare och 8 av deras tränare har Martina Höök, doktorand vid Mittuniversitetet i Östersund, sett att kunskapsbristen är stor när det kommer till kvinnliga idrottares hälsa och i synnerhet menstruationen.

Studien visade på brister i kunskap och kommunikation mellan aktiva och tränare kring hur kvinnliga hormoncykler påverkar prestationen. 

– Det är viktigt att man som aktiv vågar prata om det och be om hjälp. Vi vet att det är viktigt för till exempel benhälsan, speciellt i junioråldern, att man har en fungerande menstruation. Det kan förhindra skador i framtiden, men i värsta fall också förkorta en karriär, säger Martina Höök.

Med tidigare studie som grund tas nu nästa steg, med hjälp av Åre skidgymnasium.

”Det är lite tabu att prata om dessa frågor”

Målet är att skapa en utbildning för att öka kunskap och kommunikation redan på juniornivå, både för aktiva och tränare. Det handlar då om alla aspekter kring idrottares hälsa, som till exempel energibalans, kvinnliga/manliga hormoner, återhämtning, sömn och mental hälsa.

– Det är lite tabu att prata om dessa frågor, men det kan ju påverka prestationsförmågan väldigt mycket. Därför är det viktigt att öka kunskapen och våga prata om det, säger Martina Höök.

Se henne berätta mer om forskningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.