Poliser, socialtjänsten i länet och jurister fick lära sig om vikten av att tro och lyssna på barnen Foto: SVT

Kvinnojouren: Våld mot barn avfärdas som relationsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Våld mot barn avfärdas ofta som relationsproblem mellan föräldrar – det menar Kvinnojouren i Jämtlands län. Vikten av att tro på barnen var ett stort ämne under Kvinnojourens konferens i Östersund på torsdagen.

Poliser, folk från socialtjänsten i länet och jurister fick se en gripande film gjord av barn som känner sig negligerade av myndigheterna. De beskriver hur de förgäves fick kämpa för att slippa träffa sin våldsamma pappa.

– Vi i samhället lyssnar inte på barnen, säger Sara Eriksson från Kvinnojouren. Domstolar till exempel ser det ofta som samförståndsproblem.

Bra förhör viktigt för åtal

Advokaten Rebecca Lagh berättar att en svår sak är bevisningen.

– Det är svårt att få barn att berätta, så polisens förhör är viktiga för att det ska gå till åtal. Det är en konst att få barn att öppna sig.

Har du förtroende för polisen när det gäller förhör av barn som misstänks vara utsatta för våld?

– Ja, polisen arbetar bra i Jämtland. Men jag har mindre förtroende för åklagare och domstolarna, säger Sara Eriksson.

Olika typer av våld

Rebecca Lagh betonar att det är viktigt att komma ihåg att våld inte bara är knytnävar. Det finns även psykiskt våld och ekonomiskt våld.

Psykiskt våld kan vara att komma i kläm i en vårdnadstvist, tvingas se sin mamma bli slagen eller att föräldern kallar barnet olika hemska saker.

– Ekonomiskt våld är när, ofta mannen, tar kontroll över ekonomin och det då drabbar barnen, säger Rebecca Lagh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.