Svegs kyrka. Foto: SVT

Kyrkan har svårt att rekrytera

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan har svårt att rekrytera personal till glesbygdsförsamlingarna. I Härjedalen är det idag pensionerade präster och kyrkomusiker som ser till så att verksamheten fungerar.

– Storstäder som Stockholm och Uppsala har betydligt lättare att rekrytera personal, säger Lars Stenman som är kyrkoherde i Härjedalens pastorat till SVT.

I Härjedalens pastorat är tre prästtjänster lediga, två i Sveg och en i Funäsdalen. Även tre kantors-tjänster är vakanta.

Pensionärer vikarierar

– Vi har tre pensionerade kantorer som nu vikarierar på deltid, säger han.

Lars Stenman betonar att verksamheten fungerar trots bristen på en del ordinarie personal. Han säger också att pastoratet förstås söker nya medarbetare.

I hela Härnösands stift, där Jämtland och Härjedalen ingår, är 20 av 159 prästtjänster vakanta.

Brist vid kusten och i Härjedalen

– Det saknas flest präster längs med kusten, framför allt i Örnsköldsviks- och Sundsvallsregionen, säger Kajsa Åslin som är pressekreterare hos stiftet.

– Det finns också en tydlig vakanssituation i Härjedalen och på några platser i Jämtland.

En anledning till prästbristen är att det är betydligt fler präster som går i pension än vad som nyanställs.

Bara fyra nyanställs varje år

– Under de kommande fem åren så pensioneras i snitt cirka åtta präster per år i Härnösands stift och det kommer att prästvigs cirka fyra personer per år för tjänst i Härnösands stift, säger Kajsa Åslin.

– För att komma tillrätta med vakanssituationen så arbetar vi intensivt med rekryteringsarbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.