Foto: SVT

Lag om fjärrundervisning får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Från den första juli tillåter lagen fjärrundervisning i grundskolan. Men lagen får redan kraftig kritik.

Att få kompetenta och behöriga lärare till skolan är svårt. Extra svårt är det i glesbygsskolor, där elevantalet är litet. Därför har det länge efterlysts en lagändring som gör det möjligt för skolorna att bedriva undervisning på distans via videokonferens.

I Strömsunds och Vilhelmina har det gjorts försök med fjärrundervisning i språk, och det har fallit väl ut. När nu lagen ändrades så räcker den inte till, menar skolchefen i Strömsunds kommun:

– Lagen i sig innehåller en hel problem, säger skolchefen Nils Broman till SVT Nyheter Jämtland. Den tillåter inte att vi upphandlar tjänster från andra kommuner eller av privata entreprenörer.

Kluster med kompetens

Enligt lagen får skolorna bara använda sig av lärare anställda inom kommunen för fjärrundervisning. I och med det så löser inte lagen problemet för glesbygdskommunerna menar Nils Broman.

– En skola som ligger väldigt långt bort har vi redan nu svårt att försörja med rätt personal, med fjärrundervisning skulle man kunna ha ett kluster med kompetenta lärare någon annan stans som skulle kunna undervisa i många skolor.

Så man har inte löst problemet genom att instifta den här lagen?

Det har man inte gjort, säger Nils Broman. Men det är bra att man har lyft frågan.

I vissa fall får kommunerna upphandla lärarkomptetens utanför kommuner. Det gäller undervisning i samiska och teckenspråk.

SVT har sökt utbildningminister Gustav Fridolin (MP) för en kommentar, men utan att lyckas nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.