Läkare dömdes för dataintrång – får tre års prövotid

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Östersund dömdes för dataintrång efter att denne vid tolv olika tillfällen olovligen tittat på patientjournaler. Nu har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) bestämt att läkaren får en treårig prövotid.

Läkaren dömdes till 50 stycken dagsböter på totalt 39.000 kronor för dataintrång.

Läkaren dömdes även till att betala skadestånd till de två patienter vars journaler denne tittat på utan att ha någon vårdrelation till dem.

Händelsen har påverkat förtroendet för läkaren

Att läkaren olovligen tittade på patienters journaler har påverkat förtroendet för läkaren enligt HSAN, och därför bestämmer de nu att läkaren får en treårig prövotid.

Syftet med prövotiden är att säkerställa att läkaren under denna tid inte ska återfalla i brottslighet som är ägnad att påverka förtroendet för denne som legitimerad läkare.

LÄS MER: ”Livsfarlig” läkare anmäls

Vad är prövotid?

Om en person med legitimation inom hälso- och sjukvården handlat fel eller visat sig olämplig för yrket, och kritik inte anses vara tillräckligt, kan HSAN efter yrkande från IVO föreskriva en prövotid om tre år.

Även en legitimerad yrkesutövare som befaras inte kunna sköta sitt arbete tillfredsställande på grund av sjukdom eller liknande kan få prövotid. Prövotid kan liknas vid villkorlig dom.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.