Foto: TT

Läkare ska läkarundersökas efter anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Efter att läkarens arbetsgivare anmält honom för brister i yrkesutövningen så har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beslutat att mannen måste genomgå en läkarundersökning. Enligt IVO finns det anledning att anta att mannens läkarlegitimation kommer att återkallas efter läkarundersökningen.

Det var i November i fjol som Jämtlands läns landsting inkom med en anmälan gällande den aktuella läkaren. I anmälan konstaterades att det fanns avvikelser angående patientarbetet, och att klagomål inkommit där det medicinska kunnandet har ifrågasatts. Därefter öppnade IVO ett tillsynsärende för att granska läkaren.

Oro för framtida patientsäkerhet

IVO har hittat tecken som tyder på en försämring av mannens hälsotillstånd. Man konstetarar att mannen varit inblandad i ett antal avvikelser, som visserligen inte inneburit någon allvarlig risk för patientsäkerheten, men den sammantagna bedömningen är att det finns anledning till oro för den framtida patientsäkerheten.

Nu måste läkaren genomgå en läkarundersökning av den läkare som Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd utser. Läkarundersökningen ska visa om mannens hälsotillstånd är sådant att hans läkarlegitimation ska återkallas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.