Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har olika synvinklar på lösningar, men vi har en god dialog”, säger Annika Östling, ordförande Jämtlands läns läkarförening. Foto: Lukas Johansson/SVT

Läkarfacket och Region Jämtland Härjedalen i möte efter larm om ohållbar arbetssituation

Uppdaterad
Publicerad

Läkarförbundet larmar i en ny rapport om en ohållbar situation för läkare inom Region Jämtland Härjedalen där flera överväger att lämna yrket. Nu har facken satt sig ner med politiker från regionledningen för att diskutera hur situationen ska förbättras.

– Vi måste ha goda förutsättningar för att behålla läkarna, säger Annika Östling, ordförande Jämtlands läns läkarförening.

I januari kom en rapport om ohållbar arbetssituation för läkarna i regionen. Nu har en ny publicerats med samma oroväckande resultat.

Den nya rapporten från Läkarförbundet visar att en av fem läkare överväger att lämna sitt yrke helt och hållet. Bland de nya läkarna ser det ännu värre ut där en tredjedel överväger att sluta. Fyra av fem tvingas jobbar över, ofta gratis, och läkarna uppger att de inte hinner med sina arbetsuppgifter inom ramen av sin arbetstid.

– Man ser utmaningar i arbetsmiljön i hela landet, men här (i Jämtland) är det några siffror som sticker ut, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, som berättar att färre tycker de har en god arbetsmiljö här i jämförelse med rikssnittet.

”Inte ett krismöte”

Under torsdagen träffades representanter från Jämtlands läns läkarförening och Sveriges läkarförbund för att diskutera situationen tillsammans med regionens politiker. Fackets representanter vill inte kalla det ett ”krismöte” och tycker ändå framtidsutsikterna ser ljusare ut efter mötet.

– Jag tycker det känns hoppfullt för vi har en god dialog, säger Annika Östling, ordförande Jämtlands läns läkarförening.

Hör ordförande för Jämtlands läns läkarförening och Sveriges läkarförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.