1867 års kåta på Funäsdalsberget 2016, före återuppförandet vid Fjällmuseet. Var kåtan stod från allra första början är idag inte känt. Foto: Foto: Ola Hanneryd

Landets äldsta kåta byggs upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges troligen äldsta kåta ska nu byggas upp på nytt i Fornminnesparken i Funäsdalen.

Återuppbyggnaden sker i slutet av den här veckan i sambarbete med bland annat Jamtli. Den här kåtan har varit med om en hel del.

Museichef Ola Hanneryd, Härjedalens Fjällmuseum.

Någon gång på 1930-talet skänktes den av dåvarande Mittådalens renägarförening till Fornminnesparken. Där stod den till 1966 då den flyttades upp till Funäsdalsberget och blev en del i en samisk turistanläggning.

Kåtan revs 2016 och delarna togs om hand av Fjällmuseet. Då konstaterade man att kåtan var daterad till 1867 och är, enligt Fjällmuseets chef Ola Hanneryd, därmed den troligen äldsta kåtan som finns bevarad.

Oklar placering

Var kåtan stod från början är oklart.

– Vi hoppas kunna ta reda på det genom att leta i arkiven. Det blir ett riktigt detektivarbete, säger Ola Hanneryd.

Studerar byggtradition

Arbetet med att bygga upp kåtan igen leds av Alf Villenfelt i Brändåsen och Joni Lidberg i Bruksvallarna. Det sker i form av en workshop där deltagarna ska möjlighet att studera samisk byggnadstradition och även lära sig hur man restaurerar den här typen av byggnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer