Foto: SVT

Landmärket Åre kabinbana går i graven

Uppdaterad
Publicerad

Kabinbanan i Åre har transporterat bybor och turister upp och ned för Åreskutan i mer än 40 år. Nu har Skistar tagit beslut om att riva den.

Kabinbanan kommer inte att ersättas och någon ny lift upp på Åreskutan är inte planerad.

– Den är ineffektiv och den är gammal så den måste tas bort, säger Niklas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar.

Det fanns tidigare planer på att bygga en gondol upp men de planerna ha skrotats – det blir för dyrt. I stället har man i sommar satt på nya och fler gondoler på Gondolen som går upp till Skutan:

– Kapaciteten har vi tagit hand om i och med att vi har satt upp 15 nya gondoler eventuellt blir det fler liftar i lågzon på lång sikt, säger Niklas Sjögren Berg.

Kabinhuset kommer att rivas

I mars lämnade Skistar in rivningslov för kabinbanans dalstation. Här planeras ett helt nytt skidtorg med parkering under jord, boendekomplex och restaurang.

– Går allt enligt planerna så rivs den i september, men mest troligt blir rivningen efter nästa vintersäsong, säger Niklas Sjögren Berg.

SVT rapporterade · Vad är ditt bästa minne från kabinbanan?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åre kabinbana rivs

Mer i ämnet