Vålådalens naturreservat

Sylarna och Helagsfjällen kan bli en ny nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

De välbesökta Sylarna och Helagsfjällen kan bli en ny nationalpark. Frågan utreds just nu och syftet är inte enbart att skydda naturen utan även locka fler turister. Planer som både välkomnas men också kritiseras: – Vi vill inte ha ett nytt Skansen för Stockholmare här i länet.

LÄS OCKSÅ: Så blir nya nationalparken

Den dagen vi från SVT är på plats i Vålådalen möter vi skidåkare både från Berlin och Västmanland som kämpat sig fram i hård blåst på väg till Vålådalens fjällstation. De tycker att planerna på en nationalpark låter bra.

Nationalpark i Jämtland

– Det är perfekt med en nationalpark, så blir det lite vildmark kvar, säger Håkan Johansson från Skultuna i Västmanland.

Frågan är då varför just det här området valts ut i Jämtlands län.

– Det är ett unikt område i den södra fjällkedjan som har en mycket varierad natur. Det finns nationalparker i den norra fjällkedjan men ingen här, förutom Sonfjället som ligger som en isolerad ö. Men det här är ett större sammanhängande område och här finns också landets sydligaste glaciär, säger Ruona Burman, enhetschef vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Ökat internationellt intresse

En nationalpark medför att särskilt värdefull natur skyddas och syftet är även att skapa möjligheter till naturupplevelser. Idag finns totalt  29 nationalparker i landet. En nationalpark innebär inte bara ett starkare naturskydd utan ger också en höjd status som besöksmål.

– Det ger ett starkare skydd för naturen som bevaras till efterkommande generationer. Det ökar också det internationella värdet; det lockar fler utländska besökare , säger Ruona Burman, länsstyrelsen.

”Skansen för Stockholmare”

Många är positiva till att planerna på en nationalpark nu utreds, visade den remissrunda som gjordes efter den inledande förstudien. Men det är en rad frågor man vill ha svar på: vad händer med fisket, jakten, skotertrafiken och rennäringen. För att fånga upp ortsbefolkningens åsikter och frågor reser länsstyrelsen just nu runt i länet till byar i de berörda områdena.

Samtidigt är många oroliga och vissa helt emot planerna.

– Vi vill inte ha ett nytt Skansen för Stockholmarna här i länet, säger Mats El Kott, jurist och fritidspolitiker (L) i regionen.

Han menar att det redan nu finns tillräckligt med naturskydd i området.

– Det skapar bara nya konfliktytor i länet och vi har redan ett starkt naturskydd: naturreservat, Natura 2000, strandskyddet och miljöbalken. Det här kommer att förhindra expansion i länet, säger han och ifrågasätter också varför jämtarna ska låta staten styra över utvecklingen i länet.

”Vålådalens naturreservat räcker”

Mats El Kott får medhåll av bland andra Bertil Johansson i Handöl.

– Det är bra som det är. Det blir bara mer restriktioner, krångel och elände (med en nationalpark). Vålådalens naturreservat finns redan och det räcker gott och väl. Det finns redan skoterförbud och fordonsförbud i området med Sylarna och Helags.

Men länsstyrelsen och Naturvårdsverket framhåller att en nationalpark inte innebär att människor inte kommer att få finnas i parken. Förr i tiden var nationalparker något som fokuserade enbart på att skydda djur och natur, idag handlar det om att skydda natur från exploatering och ge människor möjlighet att uppleva den orörda naturen.

Mat El Kott och andra kritiker menar att ett nationalparksbildande skulle lägga som en våt filt över länet och hindra näringslivsutvecklingen, till exempel inom turistbranschen.

– Nej det tror jag inte alls, säger Ruona Burman vid länsstyrelsen. Tvärtom kommer det att öka besöksanstalet och ge möjligheter till ökad regional utveckling, om inte på stationerna inom området, så utanför.

När fler vill besöka parken kommer det att öka behovet av boende och uthyrning av utrustning utanför parken, tror hon.

Länsstyrelsen fångar upp åsikter

Just nu besöker länsstyrelsen byar i och omkring det föreslagna nationalparksområdet för att fånga upp vad ortsbefolkningen tycker. Mer om vilka frågor ortsborna vill ha svar på och vilka svar länsstyrelsen ger, kommer imorgon, tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationalpark i Jämtland

Mer i ämnet