Byborna i Ånn oroar sig gör vad en eventuell Nationalpark kommer att innebära för orten. Foto: SVT

Oro kring ny nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en ny nationalpark i Vålådalen-Helags-och Sylarnaområdet väcker både förhoppningar och oro. Frågorna är många nu när länsstyrelsen reser runt i byarna och håller nationalparksmöten.

– Ja jag personligen tror att det är bra, för det är en status- och kvalitetshöjning att ha en nationalpark, säger vd för Camp Ånn Andreas Edholm.

– Jag är inte så säker. Jag vill ha mer information. Jag vill inte att det ska bli mindre frihet för oss bybor, säger Marie Sjöholm från Ånn.

Planerna på en ny nationalpark väcker starka reaktioner och meningarna är delade.

För att fånga upp ortsbefolkningens synpunkter och frågor kring den nationalpark som nu utreds reser länsstyrelsen runt till byarna som närmast kommer att beröras. Vi besökte Ånn vid ett möte i förra veckan. Intresset var stort där liksom det varit i andra byar där liknande möten hållits, som till exempel i Ljungdalen och Vålådalen. I Ånn med knappt 60 permanentboenden hade ett 40-tal personer anmälts sig till mötet.

Påverkar jakten?

Se klippet ovan vad byborna på mötet i Ånn tycker och hör vad länsstyrelsen svarar på frågor om hur en nationalpark skulle påverka  jakten, fisket, skotertrafiken och rennäringen.

Och vad tycker du? Gå gärna in på vår facebooksida och säg vad du tycker om det här.

Den föreslagna nationalparken, som länsstyrelsen nu utreder på uppdrag av naturvårdsverket, omfattar cirka 225 000 hektar och skulle ha den östra entrén i Vålådalen, omfatta Helagsfjället och Sylarna och sträcka sig ända bort till norska gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nationalpark i Jämtland

Mer i ämnet