”Långsiktigt är det ingen hållbar strategi”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skidanläggningar tilllverkar konstsnö. Men frågan är om det bara handlar om konstgjord andning?

Under tisdagen är mark- och miljödomstolen uppe i Åre. Under en dag ska Skistars ansökan om uttökat vattenuttag ur Åresjön avhandlas. Som SVT tidigare berättat vill Skistar göra mera konstsnö – men för att kunna göra snö behövs vatten.

Fast det är inte bara i Åre som konstsnö är på tapeten. Överallt ser skidanläggningar ett allt större behov av att tillverka konstsnö. Varmare vintrar ger mindre mängd naturlig snö samtidigt som gästerna kräver bra underlag och lång säsong.

Åresjön

– Långsiktigt är det inte en hållbar strategi. På kort sikt kan det funka men ska man jobba långsiktigt så måste man också börja med att titta på hela utbudet av turism, säger Andreas Gyllenhammar som  är klimatforskare och som jobbar som hållbarhetschef på Sweco.

Tappar en dag per år

Klimatförändringarna märks allt tydligare. I genomsnitt ”tappar” Jämtlands län en vinterdag per år. Att då tillverka konstsnö kan motverka allt sämre vintrar.

Samtidigt finns en risk att turisterna sluta komma ändå. Studier visar nämligen att om vintrarna försvinner från Stockholm så blir stockholmarna mera benägen att ta fram båten – inte att börja tänka på en fjällsemester.

– Så det är inte säkert att bara för att man erbjuder fin skidåkning i Åre så är man vaccinerad mot klimatförändringar, säger Andreas Gyllenhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åresjön

Mer i ämnet