Samlade krafter ska rädda Åresjön

Uppdaterad
Publicerad

Kanske kan EU-pengar få en avgörande roll när Åresjön ska räddas från en slutgiltig kollaps.

I tidigare inslag har vi berättat om hur Åresjön tagit stryk av den explosiva expansionen i byn. Exempelvis har rödingbeståndet minskat till en fjärdedel på ett par år.

Under fredagen träffades berörda parter vid ett möte med landshövdingen. Här deltog kommunerna Berg och Åre samt Skistar, Bydalen, Skogsstyrelsen, fiskevårdsområdena och Destination Åre.

Turismens pris

Samsyn i miljöfrågorna

– Vi börjar få en samsyn kring miljöfrågorna. Mötet i dag var ett avstamp för hur vi kan gå vidare, säger Katrin Wissing (MP), ordförande i Sanhällsbyggnadsnämnden i Åre.

Möjligen kan det bli pengar från EU:s Lifeprojekt som gör att arbetet kommer igång.

– Ännu vet vi inte om vi ska söka de pengarna. Även om vi inte skulle göra det så engagerar frågan redan så många att jag inte är orolig för att det inte ska hända något, menar Wissing.

Åtgärda befintliga skador

Jasna Lindberg är Åres miljöchef. Hon betonar att det här är ett arbete som måste ske på två fronter.

– Dels måste vi åtgärda de skador och sediment som redan drabbat sjön, dels måste vi enas om hur Åresjön ska bli hållbar på längre sikt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turismens pris

Mer i ämnet