Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turismen får bostadspriserna att skena. Foto: Emilio Morenatti / TT / AP

Barcelona vill begränsa uthyrning till turister

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 2029 ska det inte längre gå att korttidshyra lägenheter i Barcelona via exempelvis Airbnb. Förslaget är ett försök från stadens styre att hålla nere kostnaderna för invånarna – som pressas av den stora turismen.

Barcelonas borgmästare Jaume Collboni vill dra in alla tillstånd för kortare turistboenden i staden, i ett försök att sänka boendekostnaderna för heltidsboende, skriver The Guardian.

Det handlar om ungefär 10 000 lägenheter vars tillstånd planeras att dras in i oktober 2028.

Turismens pris

– Vi tar tag i det som vi anser vara Barcelonas största problem. Från och med 2029, om inga bakslag inträffar, kommer turistlägenheter så som vi känner dem att försvinna från Barcelona, sa Jaume Collboni under fredagen.

Ökar utbudet för lokalbefolkningen

Anledningen är bland annat att det är svårt, särskilt för unga, att få en bostad när många uthyrare kan tjäna mer på att hyra ut sina lägenheter under kortare perioder via tjänster som Airbnb.

Borgmästaren menar att ett stopp på korttidsuthyrningen till turister kommer göra ungefär 10 000 lägenheter tillgängliga för lokalbefolkningen.

– De åtgärder vi presenterar i dag är till för att öka utbudet så att den arbetande medelklassen inte behöver lämna staden.

I dag har Barcelona en turistskatt på 5 euro per dag för den som hyr en bostad som turist i staden. Sedan 2014 har det inte heller beviljats några nya turistlägenhetslicenser.

På flera platser har man tidigare infört liknande restriktioner – bland annat i Berlin, Lissabon och på Kanarieöarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turismens pris

Mer i ämnet