Granskningen av turismens påverkan på Åre och Åresjön har väckt många reaktioner. Foto: SVT

Så tycker vår publik om Turismens pris

Uppdaterad
Publicerad

Vår rapportering om hur expansionen i Åre påverkar miljön och samhället har berört många. Här är några reaktioner från publiken.

Turismens utbyggnad i Åre har fått stor påverkan på Åresjön, bland annat.

Här är exempel på åsikter i sociala medier till artikeln och inslaget Åres exploatering skadar unik rödingstam:

Turismens pris

Stefan Fredriksson: Dom gör fel. Det kommer ta slut med rödingen om dom inte lägger med exploateringen nu och till 100% satsar på att göra åtgärderna som krävs för att rädda rödingen. Men maktmissbruk och bli rik så kan man gå över lik.

Niklas Friborg: Kanske man ska satsa på rödingen istället för skidturister?

David Lundqvist: Söker man på Åresjön och fiske så får man snabbt flera träffar. 35000 fler gästbäddar än på 70talet? Kan man tänka sig att det fiskas på ett annat sätt nu mot då? Många fler som vill ha en bit av kakan, det blir mindre kvar? Sedimentet kanske har tillfört näringsämnen till sjön och varit bra för rödingen? Utan den så kanske beståndet hade gått tillbaka med 85%, istället för 75%? Lätt att leta syndabockar. Vet inte vad som legat bakom rödingens tillbakagång. Men köper inte resonemanget fullt ut. Kanske striktare fiskeregler är bästa hjälpen för rödingen?

”Sluta tänka i pengar”

Kommentarer till artikeln/inslaget Lyxig stugby i Åre har bidragit till miljöproblem:

Lena Andersson: Så mycket natur är bortsopat i Sadeln. Ser nu ut som vilken alpskidort som helst. Tyvärr börjar området att tappa sin egen identitet.

Andrej Jamthing: Åre tappade sin identitet för många år sen. Nu går det bara utför

Berit Sköld: Länge sedan identiteten till Åre försvann, inget unikt längre. Det är väl ingen större nyhet att naturen blir förstörd, har nämnts förr. Att lyssna på lokalbefolkning och lyssna till deras ord kunde ha hindrat mycket av miljöförstöring.... Sluta tänka pengar i allt som görs, ta vara på det unika( om det finns något kvar).

Det är fritidsboenden som dominerar i Åre by. Foto: SVT

Elisabeth Nygren: Dom vill inte stoppa byggnationerna och dom gör inget åt skola/förskole bekymmret heller. Hans kommentar i programmet som sändes, att de inte vetat att det skulle bli för trångt, var knepigt, då problemet har varit på agendan de senaste 9 åren. (Han själv har deltagit på möten som varit).

”Hur länge är det en bra skidort?”

Carina Schultz: Jag är i Åre nu och är mest oroad för klimatet och snön. Det är ingen vidare skidåkning här nu och frågan måste väl ändå lyftas: hur länge kan man räkna med att det är en bra skidort? Och att folk är beredda att köpa dyra fritidsboenden? Nu har jag ingen statistik till hands men det är skillnad under de sista 15 åren i alla fall. Nån som har en tanke/fakta om det?

Så här tyckte vår publik om artikeln/inslaget Svårt att hitta vanliga bostäder i Åre:

Ingrid Sjödin: På 70-80-talen hade man råd med en vecka i Åre/Storlien❤❤.I dag befolkas det med pengaeliten 

Johann Hampl: Då gör det inte så mycket om man skitar ner lite i sjön då man inte ska bo där hela tiden. Eller...

Och hela serien Turismens pris om expansionen i Åre kan du se nedan under rubriken Redaktionen tipsar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turismens pris

Mer i ämnet