Skistar: ”Vi är en bov i dramat”

Uppdaterad
Publicerad

Genom åren har jord och slam runnit från Årefjället och ner i Åresjön. Sedimentet har bland annat kommit från en ständig exploatering av skidanläggningen.

– Vi är en bov i dramat men vi gör allt vi kan för att inte vara det, säger Anders Aspholm på Skistar.

Det är grått och mulet när vi träffar Anders Aspholm på Skistars kontor i Åre. Han vill visa oss runt i skidsystemet så att vi ska få en större inblick i hur företaget jobbar för att förhindra sediment från att komma ner i Åresjön.

Genom åren har just sediment blivit en allt hetare fråga i Åre. En ständig exploatering har påverkat miljön. Från berget rinner flera bäckar ner i sjön och då och då har jord och slam lossnat från berget och runnit med bäckarna ut i sjön. Sedimentet har sedan lagt sig på sjöbotten vilket kan ha en negativ påverkan på växter och fiskar.

Åresjön

– I vårt system har vi ett 20-tal sedimentfällor, säger Anders Aspholm när vi kommit en bit upp i skidsystemet.

Rasbenäget fjäll

Årefjället är ett rasbenäget fjäll. Genom åren har naturliga skred förekommit som gjort att sediment runnit ut i Åresjön. Men även den kraftiga exploateringen som skett har bidragit. Flera nya områden har byggts upp av olika exploatörer, samtidigt har Skistar också stadigt byggt ut skidanläggningen.

– Att vi är en bov i dramat, så är det ju. Samtidigt gör vi allt för att inte vara det, säger Anders Aspholm.

Runt om i skidsystemet jobbar man med olika metoder. Sedimentfällor är ett sätt, att så gräs är ett annat.

– Det bästa sättet att förhindra sediment är naturlig växtlighet. Så fort vi gjort en påverkan på miljön så är vi där och sår.

På andra håll grävs diken och man stenskor sluttningar.

– Målet är att ta ner energin i vattnet och få det att stanna upp så att eventuell sediment kan sjunka ner så att vi kan ta hand om det, säger han.

Mera nederbörd

Som vi berättat tidigare har Skistar i Åre ansökt om att få ta ut mera vatten ur Åresjön för att kunna tillverka mera konstsnö. Men mera snö innebär också att mera smältvatten behöver rinna ner från berget. Och detta samtidigt som klimatforskare varnar för allt mer extremt väder.

Kommer ni att ändra era arbetssätt med tanke på klimatförändringar och att ni tillför berget mera konstsnö?

– Jag tycker vi hittat ett bra sätt att arbeta på. Däremot kommer vi få fortsätta – och kanske öka på takten också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åresjön

Mer i ämnet