Områdena som Vilhelmina mineral vill bryta ligger precis vid länsgränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län. Foto: SVT Design

Länsstyrelsen säger ja till gruvbrytning i Stekenjokk

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtlands län säger ja till Vilhelmina Minerals ansökan om att starta gruvbrytning i Stekenjokk. Även Strömsunds kommun är positiva.

Bolaget har i många år försökt få tillstånd att återöppna den nedlagda gruvan i Stekenjokk. Förra året, 2018, lämnades en ny ansökan in till Bergsstaten.

Vildmarksvägen måste hålla öppet

Vilhelmina Mineral planerar att bedriva verksamheten vintertid, mellan november och april. Med det upplägget ska rennäringen inte störas. Dessutom ska malmen köras på lastbil till Joma i Norge där den ska bearbetas. Det innebär att Vildmarksvägen måste hållas öppen även vintertid.

Ja från Strömsund

Länsstyrelsen i i Jämtland är positiva till brytningen, eftersom verksamheten bara ska pågå vintertid och eftersom bearbetningen sker i Norge. Även Strömsunds kommun har sagt ja till gruvan.

Länsstyrelsen har tidigare i år sagt ja till en ansökan om bearbetning av mineraler i området. Men nyligen har ansökan kompletterats av bolaget efter synpunkter från Länsstyrelsen i Västerbottens län.

När Bergsstaten kommer att fatta beslut i frågan är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.