Vilhelmina mineral överklagar gruvnej

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina mineral kommer att överklaga det avslagsbeslut bolaget fått när det gäller planerna på en gruva i Stekenjokk till regeringen. Det kan Västerbottensnytt avslöja idag.

– Vår inställning är att vi kommer att överklaga, säger styrelseordförande Peter Hjort.

Den 19 februari beslutade Bergsstaten att avslå Vilhelmina minerals ansökan om en bearbetningskoncession för fyndigheten i Stekenjokk. Området för den planerade gruvan är också ett riksintresse för rennäringen, värdefull natur och rörligt friluftsliv.

Rennäringen fick företräde

Bergsstatens bedömning var att rennäringens intressen i det här fallet skulle ha företräde. Beslutet var anmärkningsvärt mellan 2000 och 2012 hade Bergsstaten inte avslagit en enda ansökan om bearbetningskoncession, samtidigt som man sagt ”ja” i 115 fall.

Vilhelmina mineral anser att det går att förena gruvan med fortsatt renskötsel i området.

– Vi menar att riksintresset för rennäring och gruvverksamhet kan förenas. Om det blir nödvändigt att prioritera så måste mineralnäringen gå före. Det handlar om många nya jobb i ett område där det är ont om jobb i privat näringsverksamhet. Det handlar dessutom om en verksamhet under en begränsad tidsperiod. Det går att återställa området efter gruvdriften, säger Peter Hjort.

Regeringen vill prioritera gruvverksamheten

I augusti förra året tog regeringen beslutet att prioritera gruvverksamheten framför rennäringen när det gäller bearbetningskoncessionerna i Rönnbäcken vid Tärnaby. Frågan är vilken betydelse detta beslut kan få för regeringens inställning när det gäller Stekenjokk.

– Alla fall är unika, men beslutet om Rönnbäcken ger en positiv signal att regeringen vill stödja en fortsatt utveckling av gruvnäringen, konstaterar Peter Hjort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.