Samebyn: ” Tragiskt att de inte lyssnar”

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina södra sameby tycker att det är tragiskt att beslutet överklagas. Nu hoppas de att regeringen tar hänsyn till rennäringen och även den säger nej till gruva i Stekenjokk.

– Jag tycker att länsstyrelsen och Bergsstaten visade med sitt beslut att man måste ta hänsyn till rennäringen, speciellt i områden som är så känsliga som det här området. Att Vilhelmina mineral nu inte lyssnar på det här utan fortsätter att driva sin fråga tycker jag är tragiskt, säger Tomas Nejne, ordförande i Vilhelmina södra sameby

Vilhelmina södra sameby är hoppfull och tror att regeringen kommer att se till alla aspekter i frågan.

– Det här är ett väldigt känsligt område där vi bedriver intensiv renskötsel och jag hoppas verkligen att regeringen tar hänsyn till det nu, och tittar på den bedömning som Bergstaten gjorde när de tog det här beslutet, Tomas Nejne.

Vilhelmina södra sameby menar att det är omöjligt att förena renskötsel med en gruva i det här området.

– Man måste se till helheten och väga in alla konsekvenser. Gör man det ser man att det inte kommer att fungera. Det är en omöjlighet, säger Tomas Nejne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.