Gruvföretaget: Ingen överraskning

Uppdaterad
Publicerad

Gruvan i Stekenjokk stoppas. För gruvföretaget Vilhelmina Mineral kom inte dagens beslut som någon större överraskning.

– Vi har haft två scenarier, antingen skulle Bergsstaten hänskjuta frågan till regeringen eller så skulle ansökan avslås. Vi kommer troligen att överklaga beslutet, men vi måste först läsa beslutet noggrant innan vi tar ställning till om vi ska göra detta. Det kommer att bli en fråga som företagets styrelse ska avgöra, säger Vilhelmina Minerals vd Petr Hjort.

– Vår inställning är fortfarande att verksamheterna kan samexistera och att det inte behövs ett val mellan rennäring och gruvverksamhet, säger Hjort.

Rennäringen mot mineralutvinning

I augusti förra året tog regeringen beslutet att bevilja bearbetningskoncessioner för den planerade nickelgruvan i Rönnbäcken någon mil från Tärnaby. Där ställdes också riksintresset rennäring mot riksintresset mineralutvinning. Regeringen valde i det fallet att prioritera mineralutvinningen eftersom den väntas ge flera hundra nya arbetstillfällen.

– Rönnbäcken är ett intressant parallellfall, även om det finns skillnader gentemot Stekenjokk. Det pekar mot att regeringen vill främja en utveckling av gruvnäringen, konstaterar Peter Hjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet