Man tittar in i kameran. Maskin vid gruva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär EU:s snabbspår för gruvor? Juristen Tobias Kluge, som är verksam inom gruvbranschen, svarar på tre frågor. Foto: Privat, SVT.

Sex svenska gruvprojekt har ansökt om EU:s snabbspår – Rönnbäcken med på listan

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet ska EU bestämma vilka gruvprojekt som ska få ett snabbspår. Sex svenska projekt är med på listan, bland annat de omdebatterade gruvorna i Rönnbäcken utanför Tärnaby samt Norra Kärr utanför Jönköping.

– Efter det finns det en maxtid för hur lång tid tillståndsprocessen får ta och det gäller alla tillstånd, säger branschjuristen Tobias Kluge.

Under årets sista kvartal ska EU avgöra vilka gruvprojekt med strategiska mineraler som är prioriterade. I den nya EU-lagen Critical Raw Material Act (CRMA) som gäller sedan maj i år har EU valt ut ett antal så kallade strategiska mineraler för den gröna omställningen samt det militära försvaret.

– Det är helt nödvändigt med fler gruvor i Sverige. En grön omställningsvåg behöver följas av en gruvvåg i Sverige. Det handlar också om att minska vårt beroende av länder som Kina, sa näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT när lagen antogs.

Gruvan i Rönnbäcken

Sex projekt på listan

På den svenska listan finns minst sex projekt som ansökt om snabbspåret. Förutom nickelgruvan i Rönnbäcken utanför Tärnaby och fyndigheten i Norra Kärr mellan Jönköping och Ödeshög, är det grafitfyndigheten i Pajala och tre projekt från LKAB: Järnmalmsgruvan i Gällivare, den planerade industriparken i Luleå samt fyndigheten av jordartsmetaller i Kiruna.

– Får man klassningen som strategisk borde det förbättra möjligheten att öppna nya gruvor. Men det innebär inte några sänkta miljökrav, säger Tobias Kluge som arbetar som jurist hos branschorganisationen Svemin.

Får eget snabbspår

De projekt som klassas som strategiska får ett eget snabbspår och ska då få besked om tillstånd inom 2 år och 3 månader.

– Det är höga krav som kommer att ställas på tillståndsprövande myndigheter och länsstyrelserna, men inte minst verksamhetsutövarna själva. Men det är möjligt, 27 månader är ingen omöjlighet, säger Tobias Kluge.

Två bilder. Till vänster: Ett montage på händer som sträcker sig mot en bit kobolt som symboliserar efterfrågan på metallen som finns i Rönnbäcken i Vilhelmina. Till höger: Drönarbild över Rönnbäcken i Vilhelmina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får du en sammanfattning av turerna kring de omstridda planerna på en gruva utanför Tärnaby. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet