Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efterfrågan på metallerna ökar konstant och kommer fortsätta öka. I klippet hör du varför Norra Kärr är så eftertraktat i Europa. Foto: SVT

Metallerna i Norra Kärr är några av Europas största fyndigheter

Publicerad

EU och Sveriges regering vill öka självförsörjningen av metaller och mineraler. Idag finns ingen produktion av sällsynta jordartsmetaller i Europa – men en av de mest eftertraktade platserna att utvinna metallerna på ligger norr om Gränna.

– Det är absolut en av de mest intressanta i Europa säger geologen Erik Jonsson.

En gruva i Norra Kärr som sträcker sig i Jönköpings- och Ödeshögs kommun har diskuterats i 15 år, men har än så länge stannat på planeringsstadiet. En eventuell gruva har mött stort motstånd både från organisationer lokalt och nationellt. Vättern ligger drygt en kilometer från platsen där en eventuell gruva kan ligga och det är just närheten till en dricksvattentäkt som flera är oroliga över.

–Jag tycker man bör titta på en gruvetablering som vilken industrietablering som helst, med de risker som följer med det. Som kemikalier, damm eller buller. Bara för det är en gruva behöver ju inte det vara mer riskabelt nödvändigtvis, säger Erik Jonsson som är geolog på Statens geologiska undersökning (SGU).

Jakten på mineralerna

Varför är metallerna i Norra Kärr viktiga för våra mobiler och elbilar? Och vad gör det till ett av Europas största intresse? Hör i klippet ovan.

Ansökan om gruva

Ett svensk-kanadensiskt bolag planerar att ansöka om bearbetningskoncession enligt minerallagen, alltså starta en gruvverksamhet, i Norra Kärr.

Innan dess ska synpunkter från myndigheter, organisationer, allmänhet och de som kan bli berörda inhämtas vilket görs med hjälp av Länsstyrelsen. Ett preliminärt underlag lämnades in från bolaget till Jönköpings och Östergötlands Länsstyrelser i mars.

Det har tidigare tagit flera år innan ett bolag kan starta igång gruvverksamhet. Men senast i april fattade regeringen beslut om en proposition som ska förenkla och effektivisera tillståndsprocesserna.

Karta över den planerade gruvverksamheten från underlaget inlämnat till Länsstyrelsen.

Processen i ansökan

  1. Bolaget ansöker om undersökningstillstånd hos Bergsstaten. Innan det görs krävs en arbetsplan och att Länsstyrelsen och kommunen fått yttra sig.
  2. En miljökonsekvensbeskrivning ska kunna redovisas som beskriver hur verksamheten kan påverka djur, växter, natur, miljö och människor.
  3. Beviljas ansökan får bolaget ensamrätt att utvinna, men får inte börja utvinna direkt.
  4. Mark- och miljödomstolen måste ge tillstånd, eftersom gruvverksamhet räknas som miljöfarlig verksamhet.
  5. Markanvisning tar beslut i hur stort område gruvverksamheten får och vilken mark.
  6. Byggnadsnämnden i kommunen tar hand om bygglov.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet