Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En eventuell gruva kan komma att ligga både i Jönköpings- och Östergötlands län. Se ritningar i klippet ovan och hör åsikten från kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C). Foto: SVT

Så vill centerpartiet minska beroendet av Kina utan en gruva i Gränna

Uppdaterad
Publicerad

När en gruva i Norra Kärr utanför Gränna tidigare varit aktuell har nästintill alla partier i Jönköpings kommun varit negativt inställda till gruvdrift. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) har inte ändrat inställning – trots vårt beroende av Kina.

Under de 15 år som en gruva diskuterats har den mötts av motstånd. Den främsta anledningen till att kritiker inte vill se en gruva är närheten till dricksvattentäkten Vättern.

– Den skulle ligga vid ett läge som vi tycker är väldigt riskfyllt. Det skulle kunna få förödande konsekvenser för hundratusentals människor.

Jakten på mineralerna

Kommunen har ingen påverkan på beslutet

Beslutet ligger dock inte i kommunstyrelsens händer utan i Bergstatens. Dock ges kommunen möjligheten att yttra sig kring deras inställning till en gruvdrift.

– Ibland så tror vi att vi kan göra det på ett riskfritt sätt, men ibland händer det som inte kunde hända och här tycker vi att det är viktigt att inte ta för stora risker, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C).

I klippet ovan hör du hur centerpartiet i stället vill lösa den stigande efterfrågan på metaller och mineraler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet