Foto: SVT

Länsstyrelsen: ”Vi har begärt ut en åtgärdsplan”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland följer striden om deltidsbrandmännens nya avtal har nu begärt ut ett åtgärdplan av räddningstjänstförbundet för att säkerställa att länet har tillräckligt bra beredskap.

Nu agerar länsstyrelsen på att  över 50 deltidsbrandmän har sagt upp sig pågrund av att de är missnöjda med de nya avtalet genom att begära ut en åtgärdsplan från räddningstjänstförbundet.

Lagen om skydd mot olyckor

Den lag som länsstyrelsen följer är lagen om skydd mot olyckor och de fokuserar på två grundläggande punkter.

Deltidsbrandmännens avtalsförhandling 2017
  • 1 § Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.
  • 3 § Räddningstjänsten skall planeras och organiseras så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt.

Då räddningstjänstförbundet lämnat in sin åtgärdsplan kan länsstyrelsen meddela sina synpunkter och eventuellt konstatera att man inte uppfyller lagens krav, men därefter går det från deras sida inte att göra något mer.

– Vi har inte några sanktionsmöjligheter att gå in med, däremot anmäler vi det naturligtvis till MBS och de går i sin tur till regeringen och meddelar hur det ser ut i landet, säger Staffan Edler som är beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Tror du att det kan gå så långt?

Det vågar jag inte svara på.

Tunn bemanning i sommar

Det finns ett så kallat handlingsprogram som Jämtlands räddningstjänstförbund ska följa och då vi tittar igenom den ser vi att bemanningen på brandstationerna runt om i länet kommer vara tunn.

Efter en rundringning ser vi att flera stationer inte kommer kunna uppfylla det krav på bemanning som finns. Värst har man det i Stugun där bemanningen i normala fall ligger på 16 personer men när uppsägningar träder i kraft kommer det finnas bara en person kvar.

TV: Se nyhetsinslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Deltidsbrandmännens avtalsförhandling 2017

Mer i ämnet