Barn och unga som söker sällskap via internet kan bli sexuellt utnyttjade. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Fler barn och unga i länet utnyttjas i prostitution enligt ny rapport

Uppdaterad
Publicerad

Fler barn och unga utnyttjas sexuellt i Jämtland och Västernorrlands län, det visar en ny kartläggning från länstyrelsen. Flera barn som befinner sig i utsatta situationer söker efter sociala kontakter för att motverka psykisk ohälsa, ensamhet eller för att försörjas, något som män utnyttjar.

Med psykisk ohälsa menas bland annat att barnen mår psykisk dåligt och att det finns en risk att de utsätter sig själva för självskadebeteende. Enligt rapporten söker barn och unga sällskap via nätet och kan enkelt falla offer till sexuellt utnyttjande av män i tidig ålder.

– Vi ser att flickor så unga som 13 år gör sitt inträde i prostitution, säger Jenny Einebrant, samordnare för mäns våld mot kvinnor, på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Vill informera myndigheter

Rapporten visar att kontakten mellan barn och män övergår till sexuellt utnyttjande som barnen inte kan kontrollera eller stoppa. Därför vill länsstyrelsen att aktuella myndigheter som till exempel, socialtjänsten och polisen ska få mer kunskap om situationen för att kunna ge rätt stöd.

– Vi vill att de börjar använda verktyg för att identifiera barn som riskerar att utsättas eller som utsätts i prostitution. Berörda behöver ta in detta perspektiv på ungas hälsa likväl som att undersöka ungas levnadsvanor vad gäller motion och kost, säger Jenny Einebrant.

Syftet med rapporten är att uppmärksamma den utsatta situationen som många barn och unga befinner sig i. Därför är det också viktigt att man ser över flera utvecklingområden. Länstyrelsen vill bland annat att vårdnadshavare och vuxna ska veta mer om situationen för att kunna involvera sig i barnens liv.

– På samma sätt som vi frågar om hur barnen haft det på skolan behöver vi fråga ”hur har du haft det på internet idag?”, säger Jenny Einebrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.