Marie Nordmark hoppas att det statliga stödet täcker upp inkomstbortfallet. Foto: Samuel Boström/SVT

Länstrafiken riskerar att tappa 20 miljoner under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

2 miljoner kronor i månaden, så mycket har Länstrafiken i genomsnitt förlorat under året. Prognosen säger minus 20 miljoner kronor i inkomstbortfall när året är slut. Hoppet ställs nu till statligt stöd, men hur stort ett sådant stöd blir är ännu oklart.

Orsaken till inkomstbortfallet är att färre reser med kollektivtrafiken under coronapandemin. Jämfört med antalet resenärer förra året är det under pandemin ungefär 64 procent som åker buss.

Det betyder färre sålda biljetter och därmed minskade intäkter.

– Vårt stora dilemma är intäktstappet eftersom det reser färre både nu och under hela våren. Och det är oskrivet vilken kompensation vi kommer få till syvende sist, säger Marie Nordmark, områdeschef på Länstrafiken i Jämtland.

Staten har lovat att 3 miljarder kronor ska betalas ut till kollektivtrafiken för att täcka förluster under månaderna mars till juni, men hur stor del av den summan som fördelas till Länstrafiken i Jämtlands län är ännu oklart.

Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik har även bett om stöd för fler månader, men om det blir något mer stöd är också oklart.

Hör Marie Nordmark svara på frågan om det kan leda till högre biljettpriser eller färre avgångar:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.