Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Heidi Sundelin bitr. rektor på vuxenutbildningen i Strömsund tror att studier på distans, men vid ett lärcentrum, är efterfrågat i kommunen. Foto: Lukas Johansson/SVT

Lärarbrist i norrländsk glesbygd ska lösas med distansstudier

Publicerad

Glesbygdskommuner i norr har brist på behöriga lärare. Därför vill man nu locka fler till yrket genom att göra det lättare att studera på distans, med hjälp av Linköpings universitet.

Från och med hösten kan man läsa fristående kurser med koppling till läraryrket på lärcentrum i Strömsund, men på distans mot Linköpings universitet. Det handlar bland annat om kurser i svenska, matematik eller pedagogik som man sedan kan tillgodoräkna i en kommande lärarutbildning. Men kurserna riktar sig också till lärare som vill bredda sin kompetens.

– Jag tror efterfrågan på den här typ av kurser är stor, säger Heidi Sundelin, biträdande rektor på vuxenutbildningen.

De fristående kurserna ges på distans vid lärcentrum på 16 orter från och med hösten 2024. Ansökan stänger 15 april precis som övriga universitetsutbildningar.

Att plugga på distans är sig ingenting nytt, men att lärcentrum i Strömsund erbjuder lärarutbildningar är nytt för i år. Tidigare har man haft liknande upplägg med bland annat utbildning för sjuksköterskor.

Kurserna ges på distans i följande kommuner:

Arjeplog

Arvidsjaur

Dorotea

Kramfors

Lycksele

Norsjö

Sollefteå

Sorsele

Storuman

Strömsund

Vilhelmina

Åsele

Gällivare

Jokkmokk

Kiruna

Pajala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.