Lars Nord i Trångåsen ser flera hundra vindkraftverk från sin gård. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Lars ser flera hundra vindkraftverk från sin gård: ”Man känner sig lite omringad”

Uppdaterad
Publicerad

Lars Nord bor i Trångåsen mellan Strömsund och Backe i nordöstra Jämtland. Han har i rask takt fått se fler och fler vindkraftverk dyka upp runt sin gård och förändra landskapsbilden.

För närvarande ser Lars omkring 200 vindkraftverk, alla lokaliserade i stort sett åt samma håll, men fler är planerade på andra sidan hans hus.

För närvarande byggs vindkraft som aldrig förr i Jämtlands län. Det är bara i Norrbotten och Västernorrland som det byggs mer just nu, sett till hur mycket el som kommer produceras när verken står klara.

– Man börjar ju känna sig lite omringad. Man undrar vart det ska ta vägen, och vilka politiska och ekonomiska intressen som ligger bakom. Det har har inte jag begripit ännu, säger Lars.

Hade du kunnat tro för 5-10 år sedan att det skulle bli såhär?

– Nä, det kunde jag aldrig föreställa mig.

Vinsterna borde gynna kommunerna

Vid sidan av att han känner sig störd av allt blinkande från vindkraftverken, så tycker han sig sakna insyn i själva processen. Om en utbyggnad är bra och viktig för Sverige, så borde också vinsterna komma lokalsamhället och kommunerna till del anser han.

– Jag tror kommunerna är ett offer i detta. Man blev förbigångna när vattenkraften byggdes en gång i tiden och det tycks vara samma sak nu.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.