Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Emil Westlin om det misstänkta människorovet Visa alla (2)
Visa alla (2)

Låstes fast med handbojor, misshandlades med kedja och brändes på tungan

Uppdaterad
Publicerad

Den unga killen låstes fast med handbojor i en stuga på Frösön. Så hölls han fången i tre dygn och under den tiden har han misshandlats med bland annat en kedja och en käpp.

De personer som misstänks har varit centrala för människorovet har suttit häktade och det rör sig nu om sju personer som åtalas, även om inte samtliga varit frihetsberövade av polisen hela tiden.

Förspelet till människorovet skedde i februari då fyra män tog sig in i en bostad. Där misshandlades offret med slag och med en tång klipptes ett finger.

Pressades på pengar och torterades

Detta rubricerar åklagaren som utpressning, eftersom den misshandlade krävdes på 10 000 kronor.

Samma gäng gärningsmän finns sedan med i det händelseförlopp som leder till att offret senare, i maj, hålls mot sin vilja i en stuga. Vid Körfältet i Östersund tvingas han då in i en bil för att köras till stugan på Frösön. Under tre dygn utsätts han för vad som inte kan liknas vid något annat än tortyr.

Bland annat misshandlas han med en kedja. Vid ett tillfälle hettar förövarna upp en sked, de tvingar offret att sticka ut tungan och på den bränner de honom.

Under de här dagarna höjs det belopp som de kräver av offret. Plötsligt är summan uppe i 50 000 kronor. Åklagaren anser sig ha bevis för att de ”skulder” han pressas på är rena påhitten.

In i handlingen kommer också en man som är klart äldre än de övriga. Han är en notorisk återfallsförbrytare som är välkänd i Östersunds kriminella kretsar.

Örngott över huvudet

Han tycks komma in för att öka trycket mot offret. Vid ett tillfälle dras ett örngott över den utsattes huvud och in i stugan träder ytterligare kompisar till den äldre mannen. De kompisarna påstås inte vara att leka med.

En kompis till offret dras också in och han tvingas ta ett lån för att lösa ut sin vän. Ett lån ordnas men pengarna verkar aldrig ha förts över till förövarna innan offret på den tredje dagen lyckades smita från plågoandarna.

Ett åtal om övergrepp i rättssak flyter också upp i kölvattnet av händelsen. På Ica Maxis parkering överfölls målsägandes pappa ett par dagar efter människorovet och mannen misshandlades. Motivet skulle vara att han befarades lämna uppgifter till polisen om människorovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människorov Frösön

Mer i ämnet