Lavin har utlösts vid Vemdalsskalet

Uppdaterad
Publicerad

En lavin har gått vid Vemdalsskalet i Härjedalen. Ett stort räddningspådrag pågick under lördagen. Helikoptrar, fjällräddare och lavinhundar sökte igenom området och lavinexperter har sprängt för att förhindra nya ras.

Det var strax efter 13-tiden som polisen fick kännedom om att en lavin gått i Vemdalsskalet.

– Vi har skidspår som leder både in och ut i området. Men vi chansar inte. Nu har lavinexperter sprängt i området för att förhindra nya laviner och för att vi ska kunna jobba säkert, säger Erik Backlin, RLC-befäl hos polisen, vid 17.30-tiden.

Lavinhundar sökte av området där skidspåren synts till.

– Samtidigt flyger vi in ljusutrustning, i fall någon hund skulle markera. Då måste vi ha en bra beslysning. Men blir det ingen markering plockar vi inte upp belysningen, säger Backlin.

En ambulans har funnits på platsen sedan 15-tiden, för säkerhetsskull.

Vid 20-tiden hade polisflyget lämnat platsen, som transporterat dit belysningen.

– Man har sökt av lavinen med lavinhundar och nu håller vi på att söka av terrängfällor. Där lavinen lagt sig som ett lock, vid träd och gropar till exempel, säger Backlin.

Vid 21.30 kunde insatsen avslutas. Ingen person kom till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.