Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kraftigt snöfall och blåst har lett till stor lavinfara i Västerbottens fjällvärld. Här en lift i Hemavan. Foto: Mojo AnderssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor lavinfara i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket varnar för att det är stor lavinfara i Södra Lapplandsfjällen, Västra Vindelfjällen och Södra Jämtlandsfjällen. Det hårda fjällvädret som ställer till det och det förväntas lavinaktivitet på många sluttningar.

Risknivån är just nu fyra på en skala från ett till fem. Naturvårdsverket bedömer att det är mycket troligt att människor som vistas på branta sluttningar utlöser laviner och det är även troligt med så kallade spontana laviner.

Lavinprognoser.se rekommenderar att undvika att alls vara på kalfjället och att hålla avstånd till västvända sluttningar i fjällskogen och i höjd med trädgränsen. På hemsidan kan du ta del av fler råd och detaljerad lavininformation. Johan af Ekenstam jobbar med lavinprognoser i Hemavan.

– Jag hoppas de besökare som kommer hit har kikat på sidan för det här är saker som kan ändras snabbt, säger han.

Lavinrisken i Västra Härjedalsfjällen är just nu en trea på den femgradiga skalan, och man bör bedöma lutningen på sluttningarna även där.

Även när vädret lugnar ner sig kommer förhållandena att vara lavinfarliga. Naturvårdsverket rekommenderar alla som planerar att ge sig ut på någon slags fjällaktivitet i brantare terräng att vara väldigt försiktiga kommande dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet