Ambulanssjukvårdarna har haft det kämpigt i de två snöoväder som varit. Foto: Ambulansen i Umeå

Ambulansen uppmanar: Meddela om det är skottat när ni larmar

Uppdaterad
Publicerad

Den stora mängden snö som kommit under kort tid har lett till att alla vägar inte hunnit plogas. Det här ställer till det för ambulanspersonal i Västerbotten. Nu uppmanas folk meddela om det är skottat eller inte när man larmar.

– Det är ett ansträngt läge. Vi kan inte köra var som helst, säger Christina Appelblad, på ambulansen i Skellefteå.

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för snö och blåst och läget gör att ambulansen bara kör prio 1- och prio 2-larm under helgen. Det innebär att man inte flyttar patienter mellan olika sjukvårdsinrättningar.

– På söndagsmorgonen hoppas vi att vi kan återgå till normalläge. Det är svårt att jobba nu och kräver väldigt mycket av personalen. Transporterna tar väldigt mycket längre tid, säger Christina Appelblad.

”Vi gör allt vi kan”

Ambulansen har möjlighet att ta hjälp av räddningstjänsten vid behov. Därför uppmanar man människor som larmar SOS att meddela om det är skottat eller inte kring platsen, för att ambulanspersonal ska kunna förbereda sig bättre.

– Vi gör allt vi kan. Men jag tror att vi får det tufft ikväll och natt. Det viktigaste är att patienter och personal inte far illa, säger Christina Appelblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.