Foto: SVT

Kraftiga snöandet kostsamt för Umeå kommun – 20 miljoner över budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftiga snöandet i vinter kostar Umeå kommun stora pengar och man ligger redan nu ungefär 20 miljoner över budget. Kommunen hade precis påbörjat sandupptagningen på gatorna men detta riskerar att försenas när det nu började snöa igen.

– Det kan förskjutas ett par veckor, säger Per Hilmersson, gatudriftchef på kommunen.

Redan i januari försvann minst 10 miljoner av Umeå kommuns budget för snöröjning. Snömängderna i början av året gjorde att snölassen gick i skytteltrafik till snötipparna, och snöröjarna arbetade 14 timmars pass.

– Budgeten kalenderåret 2021 är 58 miljoner kronor och hittills har vinterväghållningen kostat 45 miljoner kronor. Jag tror att när året är slut kommer kostnaden att vara cirka 78 miljoner kronor, berättar Per Hilmersson.

Lena Karlsson Engman (S), ordförande i tekniska nämnden tror inte att kommunen tvingas till besparingar.

–  Vi gjorde ju ett överskott 2020, så jag räknar med att vi kan använda det. Alternativet är att äska att kommunfullmäktige avskriver underskottet.

Grusade planer?

Nu snöar det igen vilket kan ställa till problem för sandupptagningen som precis är på gång.

– Vi har ställt samman ett grovsopsschema men som påverkas starkt av vilken väderlek det blir. Om det blir kallt ligger ju snön kvar och då får vi vänta, och blir det regn så är det svårt att sopa upp gruset. Så det kan förskjutas ett par veckor, säger Per Hilmersson.

På kommunens hemsida finns nu en tidplan för sandsopningen 2021: Tidplan sandsopning 2021

Kommunen prioriterar först grovsopning efter vissa cykelvägar och vägar i centrum. Bostadsområdena sopas senare eftersom det fortfarande ligger kvar för mycket snö. Om vädret tillåter startar grovsopningen nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet