I Umeå kommun arbetar man fortfarande på högvarv för att frakta undan all snö från de kraftiga snöovädren i januari Foto: SVT

Tre veckor efter snöfallet: ”Kört över 30 000 lastbilslaster snö”

Uppdaterad
Publicerad

Det massiva snöfallet i länet har inneburit att snöskottare och lastbilar oavbrutet skottat och fraktat undan snö under tre veckors tid. Gatudriftchef Per Hilmersson i Umeå berättar att man fraktat undan mer än 30 000 lastbilslass med snö, än så länge.

Få kan ha missat att det ligger kvar enorma mängder snö på bland annat cykelvägar och tak i länet. I Umeå kommun arbetar man fortfarande på högvarv för att frakta undan all snö från januaris kraftiga snöoväder. Gatudriftchef Per Hilmersson i Umeå berättar:

– Vi har ju våra fasta, ordinarie snöupplag som vi kör till. Men nu har vi inte kapacitet att ta emot all på dom fasta tipparna. Därför använder vi nu ett flertal provisoriska snötippar.

Använder all plats som går

– Vi använder alla parker vi kommer åt, bangården vid Hissjövägen och E12:an bland annat. Vi har nog mellan 80-100 ytor som vi inte lägger snö på i vanliga fall som nu får agera tillfälliga snöupplag.

– Problemet är den ovanliga mängden och att Umeå har förtätats så att snöupplagen inte längre finns naturligt. Sen blir det ju extra mycket med med alla tak där stora mängder snö ska fraktas bort.

”Tar pengarna slut kör vi på ändå”

De enorma mängderna snö medför stora kostnader. Per Hilmersson flaggar för att det finns risk att 2021 års budget tar slut redan före sommaren.

– Vi har inte budget att klara såna här onormala vintrar. Budget löper ju per kalenderår från januari till december. Om pengarna tar slut kör vi ju på ändå med andra pengar som vi tar inom kommunen.

Fraktar bort det sista

– Budgeten för kalenderår när det gäller vinterväghållning är 57 miljoner totalt. Den är inte slut än, men det kan bli så att vi använt alla de pengarna redan före sommaren.

– Nu håller vi på att frakta bort det sista och kör fullt minst i en vecka till. Vi har ändå haft en enorm tur att inte snöat på tre veckor. Det är ju väldigt ovanligt.

Hur mycket snö har ni fraktat bort i Umeå?

– Min gissning är att vi har fraktat bort ungefär 700 000 kubik med lastbil i år. Dela med 22 så får du hur många lastbilslaster vi kört. Över 30 000 lastbilslass, än så länge, avslutar Per Hilmersson.

Se inslaget från 14 januari nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det blev fullt” – stort arbete väntar efter snöovädret i Västerbotten Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet