Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lastbilschauffören Göran Fridén kör över 600 kubikmeter snö per dag, hör honom och se hur det ser ut vid ett av Umeås snöupplag. Foto: SVT

Snön ryms inte på tipparna – kommunen får hitta alternativa lösningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste veckornas snöoväder har kommunerna i Västerbotten jobbat hårt för att hålla vägarna öppna. I Umeå har man varit tvungen att hitta alternativa ytor för all snö, så att de befintliga snöupplagen inte fylls till bredden.

– Vi tror att snötipparna kommer gå fullt förr eller senare, därför bromsar vi lite genom att lägga på andra ställen, säger Per Hilmersson, gatudriftchef i Umeå.

Trots att snöovädren är över och prognosen ser lite ljusare ut framöver så har Västerbottens kommuner en stor snöskuld kvar.

– Det är väldigt ovanligt att den här snömängden inträffar, att allt kommer på en gång, normala vintrar lastar vi ut kontinuerligt, säger Per Hilmersson.

Han säger att kommunen jobbar på för fullt med snöröjningen och att det finns mycket arbete kvar, även om gatorna och många av cykelvägarna är plogade.

– Nu har vi mest fokus på att få upp bredderna på våra gator, det gör vi för att vi ska kunna klara av att ploga dem om det kommer mer snö. Det behövs även om det kommer töväder eftersom gatubrunnarna måste fungera, just nu ligger plogvallarna långt ut över gatubrunnarna.

Kostsam vinter för kommunen

På frågan om man kommer klara budgeten svarar Per Hilmersson att det blir en fråga för framtiden.

– Det blir en dyr vinter kan vi konstatera, men vi är väldigt nöjda med vår egen personal och de entreprenörer vi har anlitat, det har gått väldigt bra med tanke på hur väderleken har varit.

Han fortsätter:

– Vi jobbar på med full styrka men det här kommer vi att få jobba med i veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder i Västerbotten

Mer i ämnet