Arkivbild på utförsåkare i Åre som åker förbi en skylt med varning för lavinområde. Foto: Erik Nylander/TT

Lavinrisk i flera fjällområden i Jämtlands län – ”undvik branter”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för laviner är betydande på flera håll i fjällen. För den som ska ge sig ut gäller det att vara försiktig.

– Bland de säkraste råden vi ger är att undvika brant terräng, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Regelbundna och omfattande snöbyar från Norge har ökat risken för laviner i de svenska fjällen.

Av de fem fjällområden som Naturvårdsverket bevakar i sina lavinprognoser bedöms lavinrisken vara ”betydande” – en trea på den femgradiga skalan – i fyra av dem: västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, västra Vindelfjällen och Abisko/Rikgränsfjällen.

Undvik kraftig lutning

Den som befinner sig i dessa områden och vill vara extra säker på att att undvika laviner kan söka sig till skidanläggningar, där man har personal som löpande bedömer faran.

– Men det är väldigt många som ger sig ut utanför anläggningarna på det mer fria fjället med skidor och skoter, säger Per-Olov Wikberg.

För denna grupp gäller det att hålla sig borta från terräng med en lutning större än 30 grader om man vill hålla sig på den säkra sidan, enligt Per-Olov Wikberg.

I alla fyra områden där lavinfaran är betydande finns varnas för drevsnöflak, som innebär att snö blåser in och samlas på läsidan av sluttningar.

Var påläst

För fjällen i västra Härjedalen och Abisko/Riksgränsen finns även problem med flak som belastas av indrivande ny snö, ett förrädiskt fenomen. Denna fara går inte att se med blotta ögat, eftersom den svaga äldre snön begravs under ett nytt snötäcke.

– När man får riktigt stora laviner handlar det ofta om bestående flak. Det är väldigt stora mängder snö som åker iväg.

Likt ”vanliga” väderprognoser är även prognoser för laviner en färskvara som kan komma att förändras snabbt. Därför ska man alltid se till att hålla sig uppdaterad.

– Läs lavinprognoserna inför varje ny dag som du ska ge dig ut på fjället, säger Per-Olov Wikberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.