Bra att veta om laviner

Olika skikt i snön när en övre snömassa börjar glida på ett svagt skikt mellan snömassan under kan utlösa laviner.

Laviner som kan utlösa otroliga krafter och som kan vara mycket farliga.

En lavin uppstår när det har bildats olika skikt i snön och en övre snömassa börjar glida på ett svagt skikt mellan snömassan under.

Svaga skikt kan uppstå på flera olika sätt. Om man har stora väderväxlingar med både plus och minusgrader så ökar risken för ett svagt skikt. Om det bildas rimfrost på snöytan kan detta sedan utvecklas till ett svagt skikt när mycket snö ansamlas ovanpå.

För att en lavin skall utlösas måste den övre snömassan ha en betydande tyngd.  Detta får man om det snöar mycket, men vind kan också göra att stora snömängder snabbt samlas.

Det betyder alltså att hur vädret har varit under hela vintern är viktigt för hur lavinfarligt det kommer att vara. Om det har snöat mycket i kombination med kraftig vind finns det stor risk för att mycket snö har ansamlats på vissa ställen. Ofta samlas mycket snö på läsidan om fjället, där det även kan bli en del hängdrivor.

För att laviner ska utlösas behöver de ofta sättas igång av något, men de kan utlösas av sig själva också. Skidåkare eller snowboardåkare kan utlösa laviner.

I Alperna är laviner betydligt vanligare, men även här hemma förekommer laviner. I samarbeta med SMHI och lokala experter utfärda Naturvårdsverket lavinprognoser för tre områden i de svenska fjällen.  

Fjällorterna gör också dagligen en bedömning av lavinfaran. Så håll koll på dessa och prata gärna med skidpatrullerna innan du ger dig ut i lössnön.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema vinter

Mer i ämnet