Laxen försvinner från skolmatsalarna men blir kvar på menyn inom äldreomsorgen i Åre. Foto: TT

Lax till gamla men inte till barn i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun slutar att servera odlad lax på förskolor och skolor. Detta av miljömässiga skäl. Samtidigt blir laxen kvar på menyn inom äldreomsorgen.

I november lades en motion där Åre kommun uppmanades att sluta servera odlad lax i de offentliga köken, bland annat av närings- och miljömässiga skäl.

Nu har socialnämnden tagit ställning till motionen och beslutat att både ta bort laxen och ha den kvar.

Ingen lax till barnen

Laxen försvinner från tallrikarna på skolor och förskolor. Detta med hänvisning till de miljömässiga skälen.

– Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer och där finns det inget som stödjer att odlad lax skulle ha ett dåligt näringsvärde. Samtidigt vet vi att laxodlingar är påfrestande för vår miljö och därför kommer vi göra justeringar i vår nuvarande måltidsplanering, säger Björn Nilsson (VV), socialnämndens ordförande i ett citat på kommunens hemsida.

Kvar på menyn till äldre

När det gäller laxens vara eller icke vara inom äldreomsorgen väger däremot de näringsmässiga skälen tyngre, enligt socialnämnden.

– Inom äldreomsorgen har vi ansvar för hela näringsintaget och vi vet att lax är rik på nyttiga fettsyror och vitaminer. Samtidigt är laxen ett väldigt uppskattat inslag och starkt förknippad med våra högtider som jul och påsk, säger Björn Nilsson (VV).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer