Frida Molander, åklagare Foto: SVT

Laxsjöhärvan växer – ett 20-tal personer misstänkta för brott

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 20 personer är misstänkta för inblandning i den så kallade Laxsjöhärvan. Det handlar om grova stölder, grovt häleri och grov penningstvätt. I klippet ovan berättare åklagaren mer om de som är misstänkta.

Härvan började nystas upp i januari, efter att ett vapenskåp exploderade i Laxsjö. Vapenskåpet var stulet och när polisen började utreda så uppdagades en stor stöldhärva.

– Det här är nog en av de större stöldhärvorna i länet, säger Frida Molander, åklagare till SVT Nyheter Jämtland.

Flesta stölderna i Västjämtland

Det rör sig främst om dyra snöskotrar, fyrhjulingar och dyra verktyg som har stulits vid inbrott i främst Västjämtland under flera års tid. Stöldgodset har sedan sålts vidare för betydligt mindre pengar än vad det är värt.

Efterlyser mer stöldgods

Polisen utreder drygt 40 stölder med godsvärden på flera miljoner kronor, men även om man har lokaliserat mycket stöldgods, så är långt ifrån allt hittat.

– Vet man om något stöldgods som kan ha med det här att göra, så vill vi gärna att man kontaktar polisen, säger Frida Molander.

Härvan kan växa

Hittills är alltså fler än 20 personer delgivna misstanke om brott. 18 av dessa har suttit frihetsberövade hittills. Idag är alla försatta på fri fot. En handfull av de misstänkta tros ha utfört stölderna, medan övriga är misstänkta för hantering av stöldgodset. Frida Molander utesluter inte att fler personer kommer att delges misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.