Richard Johnsson är ordförande i licensnämnden. Foto: SVT

Licensnämnden: ”Vi behandlar alla 100 procent lika”

Publicerad

Tidigare i veckan kom licensnämndens beslut att inte bevilja ÖFK elitlicens för kommande säsong. Ett beslut som både kritiserats och skapat en hel del frågor.

Beslutet grundar sig i att licensnämnden anser att det är uppenbart orealistiskt att ÖFK ska klara driften under hela det kommande året. Det ekonomiska läge klubben befunnit sig i under hösten, budgeten för kommande år samt vart den så kallade Ghoddos-affären tar vägen, är några av faktorerna som gör situationen ohållbar menar man.

Krävs elitlicens även i superettan

Konsekvensen av licensnämndens beslut är att ÖFK degraderas till superettan kommande säsong, vilket många menar är helt ologisk. Klubbarna i superettan får betydligt mycket mindre pengar än de som spelar i allsvenskan, vilket gör att ÖFK:s ekonomi på ett bräde skulle bli ännu sämre vid en degradering. Och eftersom det krävs elitlicens även i superettan så förstår många inte hur ÖFK skulle få spela där, men inte i allsvenskan.

  – Vi förstår att man kan reagera så, men vår uppgift är bara att titta på dom kriterier som finns för att bevilja elitlicens. Klarar man inte det så åker man ner en division, så ser nuvarande regelverk ut. Det finns ingen möjlighet att degradera två divisioner. Det säger Richard Johnsson, ordförande i Licensnämnden.

Men det krävs ju elitlicens även i Superettan?

– Ja det gör det, men klubbar som går upp eller ned till superettan har en sorts ”dispens” första säsongen. Det blir en fråga först vid den här tiden nästa år, när vi tittar på elitlicenserna för säsongen 2021, säger Richard Johnsson.

”Hade aldrig hänt en storklubb”

Att licensnämndens beslut väckt många åsikter är kanske inte så konstigt, det är ett unikt beslut. Det har faktiskt bara hänt en gång tidigare, inför säsongen 2005, då Örebro nekades elitlicens. Man behöver inte söka länge i kommentarsfälten på sociala medier för att se åsikter i stil med ”detta hade aldrig hänt någon av klubbarna i storstäderna”. Richard Johnssons svar på den kritiken är lika tydligt som väntat.

– Jo jag har sett den typen av åsikter, men kan säga att vi behandlar alla 100 procent lika, oavsett vilken klubb det gäller. Vi har ett antal kriterier vi ska titta på och inget annat, säger Richard Johnsson.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet