Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sonja Fröjdendal och Marine Dahlberg väntar med sina kassar och kartonger utanför biblioteket i Lillhärdal på att ta emot böckerna som bibiloteket rensar ut. De vill rädda böckerna från att slängas efter att många böcker slängdes vid bibliotekets förra rensning. Foto: Maria Broberg/SVT

Lillhärdalsbor räddar böckerna när biblioteket gallrar

Publicerad

En container full med böcker från Lillhärdals bibliotek tidigare i våras upprörde Lillhärdalsborna. Det visade sig vara biblioteket som gallrade i hyllorna. Nu vid andra gallringen har byborna fått en chans att rädda böckerna.

Lillhärdalbon Marine Dahlberg såg containern och spred vad hon hade sett via sociala medier och många förstod inte varför böckerna skulle slängas. Nu har alltså byborna fått en chans att rädda böckerna.

Ser stor användning för böckerna

Marine och hennes kompis Sonja Fröjdendal har många idéer kring vad böckerna kan användas till. Bland annat kan böckerna ges till äldreboendet Mobacka.

– Jag tror det finns en del diktböcker, prosaböcker. Det kan också vara en tröst att läsa en kort text när man blir äldre, säger Marine Dahlberg.

Vill rädda böckerna så att folk kan välja själva

Marine och Sonja har haft möjlighet att vänta på böckerna från biblioteket dagtid när biblioteket nu gallrat en andra gång.

– Vi tänkte att om vi räddar böcker i första hand så att det inte kastas, sedan får vi se om någon är intresserad av dem, säger Marine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.