Eleverna kör varv efter varv på spåret utanför Ljungdalenskolan. Foto: SVT

Ljungdalens elever hårdtränar för Vasaloppet

Publicerad

Det tränas flitigt i längdspåren i Ljungdalen inför Ungdomsvasan mellan Eldris och Moa. Många varv blir det i spåret som ligger precis intill skolan.

På söndag kommer eleverna från Ljungdalens skola stå på startlinjen för Ungdomsvasan och på varje idrottslektion står nu ”längd” på schemat:

Bi Åslund ser framemot att åka Vasaloppet med sina klasskamrater. Foto: SVT

– Jag tränar två dagar i veckan här på skolan och åker också på fritiden, säger Bi Åslund.

Vann i konkurrens med 120 andra ansökande klasser

I augusti skickade Vasaloppsarrangörerna ut över 4000 vykort till skolor, mellanstadie- och högstadieklasser, i hela Sverige där lärarna uppmanades att ansöka om att bli den utvalda klassen till Vasaloppets skolutmaning. Och gensvaret blev stort. 120 ansökningar från hela landet kom in.

Vann gjorde klass 6 på Centrumskolan i Araby i Växjö. Men eftersom intresset för skolutmaningen var så stort beslöt arrangörerna att utse en andrapristagare, och det det priset gick till Ljungdalens skola i Härjedalen. Komplett skidutrustning och startplatser till klassens elever vann de:

– Det betyder att alla har kunnat åka på lika förutsättningar och alla i byn har slutit upp och hjälpt till med alla möjliga saker, säger Frida Westermark, lärare på Ljungdalens skola.

9 kilometer lång bana

Starten för Ungdomsvasan går på söndag i Eldris. De ska åka nio kilometer och målet är i Mora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.